Kyselyn luominen

1. Avaa Kyselyt-osio

Kirjaudu sisään Maptionnaireen, ja valitse tiimi tai alaryhmä, jossa haluat työskennellä. Klikkaa Kyselyt-tekstiä vasemmassa yläkulmassa. Olet nyt Kyselyt-osiossa. Kyselyt on jaoteltu luonnoksiin, julkaistuihin ja arkistoituihin. Kyselyt näkyvät näissä valikoissa omina 'kortteinaan', joissa näkyvät niiden nimet ja kuvaukset. Kun haluat muokata jo olemassaolevaa luonnosta tai julkaistua kyselyä, klikkaa kolmea pistettä kortin ylänurkassa. Avautuvasta valikosta voit valita erilaisia toimintavaihtoehtoja.

2. Uuden kyselyn aloittaminen

Klikkaa oikean yläkulman Uusi kysely-painiketta aloittaaksesi uuden kyselyluonnoksen.

3. Kyselyn muokkaustilan rakenne

Kyselyt koostuvat erilaisista sisältö-, kysymys- ja toiminnallisista elementeistä, jotka löytyvät kaikki elementtikirjastosta. Voit aloittaa sisällön lisäämisen klikkamalla Lisää elementti-painiketta.

Muokkaustilan rakenne on seuraava:

• Vasemmalla on luetteloitu kyselyssä olevat sivut, ja niiden yläpuolella kyselyn asetukset. Voit lisätä sivuja kyselyyn klikkaamalla Lisää sivu-painiketta.
    • Keskellä on aina yhden kyselysivun sisältö
    • Oikealle aukenee Elementtikirjasto, joka avautuu Lisää elementti-painikkeesta.

Voit lisätä yhdelle sivulle niin monta elementtiä kuin haluat. Voit siirtää elementtejä ja kyselysivuja uuteen järjestykseen vetämällä.

4. Muokkaa elementtejä

Klikkaa elementtiä, ja ruudun oikealle puolelle avautuu muokkausikkuna. Elementtien asetukset jaetaan yleensä:

• Perusasetuksiin eli kaikista oleellisimpiin.
    • Lisäasetuksiin, joiden avulla voit muokata elementtejä esim. ulkonäöltään tai toiminnallisuudeltaan.
    • Tietuenimeen, eli jokaiselle elementille automaattisesti luotuun koodiin, jonka avulla vastaajilta saatu tieto kerätään ja kategorisoidaan. Sinun ei tarvitse muokata tätä asetusta, jos et halua.

Löydät lisäohjeita jokaisesta asetuksesta klikkaamalla ?-symboleja.

5. Kyselyasetukset

Kun haluat asettaa kyselylle julkaisupäivämäärät tai vaikka muokata kyselyn taustaa, mene kyselyasetuksiin, jotka löytyvät vasemmasta yläkulmasta. Asetukset jaetaan yleisiin, kieliasetuksiin, tyyliasetuksiin, korttiasetuksiin (myös some-linkin asetukset) ja kartta-asetuksiin. Jos sinulla on käytössä muita lisäosia, kuten 3D-kyselyt tai PDF-raportointi, löytyy niille myös omat osiot täältä.

6. Esikatselu

Esikatselu-toiminto löytyy muokkaustilan oikeasta yläkulmasta. Huomaathan, että vain tiimin tai alaryhmän jäsenet voivat nähdä esikatselutilassa olevan kyselyn, ja että esikatselussa ei voi testata kyselyyn vastaamista. Lisätietoja kyselyn testaamisesta löydät täältä.

7. Julkaise

Kun olet tyytyväinen kyselyysi tai haluat testata, millaista kysymyksiin on vastata, julkaise kysely oikeasta yläkulmasta. Sinulta kysytään kahteen kertaan, haluatko varmasti julkaista kyselyn. Kyselyä voi vielä muokata julkaisun jälkeen, mutta se pitää aina muutosten jälkeen julkaista uudelleen samalla tapaa, jotta tehdyt muutokset aktivoituvat.

Kyselyn URL-osoite

Kun kysely on julkaistu, sillä on muuttumaton URL-osoite (se ei siis muutu uudelleenjulkaisun myötä), jota voi kuitenkin lyhentää tai muokata saavutettavampaan muotoon (mpt.link/haluamasipääte). Otathan yhteyttä Maptionnairen tukeen (support@maptionnaire.com), jos haluat muokata osoitetta!