Yleiskatsaus osbu-työkaluun ja projektin vaiheisiin

Kaupunkikunta (1).png

Osallistuvan budjetin prosesseja on monenlaisia, mutta yleensä ne menevät suurinpiirtein yllä olevan kaavion mukaan. Maptionnairen osbu-palvelu on suunniteltu niin, että kaikki vaiheet voi keskittää sille.

Käytännössä osbu-prosessi koostuu julkisesta sivustosta ja vain projektitiimille näkyvästä hallintapuolesta. Julkiselle sivustolle voi tiedon lisäksi tuoda aina jokaisen työvaiheen, jossa asukkaita osallistetaan, eli esim. ideoiden keruun, niiden jatkotyöstämisen ja äänestämisen. Hallintapuolella projektin työntekijät luovat prosessin eri vaiheet ja käsittelevät asukkailta tulleita ideoita. 

Prosessi itsessään koostuu neljästä vaiheesta, joista erityisesti keskivaihe (ideoiden käsittely ja työstäminen äänestystä varten) on työmäärältään isoin.

Kaupunkikunta.png

Prosessia aloitettaessa onkin hyvä suunnitella projekti huolellisesti alusta loppuun. Osbu-projektit ovat tyypillisesti pidempiä, useasti kuukausiakin kestäviä prosesseja, jotka vaativat enemmän työpanosta kuin pelkät kyselyt. Sen lisäksi, että aikataulu ja vastuutyöntekijät tulisi olla mietittyinä, ainakin seuraavia asioita olisi hyvä miettiä jo alkuvaiheessa:

  • Miten äänestäjät tunnistetaan? Täytyykö hakea Digi- ja viestintäviraston lupaa? Lue lisää
  • Ketkä pitäisi kutsua arvioimaan ideoita ja niiden kustannuksia? 
  • Millaiset tägit (tunnisteet tai teemaluokitukset) helpottavat arvioijien työtä ideoiden kanssa työskennellessä? Tägien avulla ideoita voidaan luokitella esimerkiksi sisällön tai sijainnin perusteella.

Ohjeet osbu-prosessin rakentamiseen:

1. Luo ideakysely

2. Luo projektille sivusto

3. Luo osbu-projektin hallintapuoli

4. Ideoiden käsittely

5. Ideasta tehdään äänestysehdotus

6. Äänestys

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful

Comments

0 comments

Please sign in to leave a comment.